blog

Praktische tips voor het schoonmaken van zilver

Zilver schoonmaken

Als je je zilveren sieraden zoals zilveren bedelsieraden of zilveren kinderoorbellen veel draagt kan het voorkomen dat deze op den duur wat dof worden of dat er wat aanslag op je sieraad komt. Dit heet oxideren, dit is een natuurlijk proces bij het materiaal zilver en dus ook bij zilveren sieraden. Oxideren van je sieraden ontstaat onder andere door parfum, cosmetica en haarspray. Maar ook de zuurgraad van je huid. Deze zuurgraad is per persoon verschillend en afhankelijk van veel factoren zoals wat je eet, of je veel transpireert, je medicijnen gebruikt, of je alcohol hebt gedronken en nog meer van deze factoren. Gelukkig is zilver gemakkelijk schoon te maken.
In dit artikel lees je meerdere praktische tips voor het schoonmaken van bijv je zilveren bedelsieraden en onderhouden ervan.

Hoe : Schoonmaken van zilveren sieraden

Hieronder geven wij je verschillende tips voor het schoonmaken van je zilveren sieraden.

 1. Zilveren sieraden schoonmaken met een poetsdoekje voor zilveren sieraden 
  Een zilverpoetsdoekje is de beste manier om je zilveren sieraden schoon te maken. Het is niet altijd de makkelijkste manier, want je moet soms lang en stevig poetsen voordat je resultaat krijgt.
  Let op, een zilverpoetsdoekje mag niet in de wasmachine, want dan raakt deze zijn werking kwijt.
 2. zilveren sieraden schoonmaken met aluminiumfolie en soda*
  Leg in een schaaltje een stuk aluminiumfolie. Zorg dat het aluminiumfolie tot over de rand komt. Strooi vervolgens wat flinke scheppen soda over het aluminiumfolie in het schaaltje. Voeg kokend water toe en leg je sieraden vervolgens enkele minuten in deze oplossing (de oplossing gaat bruisen). Maak je sieraden daarna schoon met een licht vochtige doek. Spoel je sieraden vervolgens goed af en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
 3. zilveren sieraden schoonmaken met afwasmiddel*
  Maak een sopje met lauwwarm water en een beetje vloeibare zachte afwasmiddel. Dompel hierin vervolgens je zilveren sieraden. Borstel je sieraden voorzichtig met een zachte (tanden)borstel schoon. Spoel je sieraden vervolgens af met lauwwarm water en droog ze af met een zachte niet-pluizende doek.
 4. Zilveren sieraden schoonmaken met zilverpoets* 
  Je kan je zilveren sieraden schoonmaken met speciale reinigingsvloeistof voor zilveren sieraden. Je legt de sieraden in het meegeleverde dompelkorfje en laat de vloeistof enkele minuten inwerken. Vervolgens spoel je de sieraden grondig af en droog je deze af met zachte een niet-pluizende doek.

Onderhouden van je zilveren sieraden

Om je zilveren sieraden goed te onderhouden hebben wij een aantal tips voor je.

 • Poets regelmatig je sieraden met een zilverpoetsdoekje. Met regelmatig poetsen van je zilveren sieraden kun je dofheid en aanslag voorkomen
 • Doe je sieraden pas om als je parfum, make-up en andere cosmetica hebt aangebracht op je huid
 • Draag liever geen sieraden als je gaat slapen
 • Zorg dat je geen sieraden draagt tijdens het sporten, zwemmen of douchen
 • Doe je sieraden af bij zwaar werk of schoonmaken
 • Let op dat je zilveren sieraden niet in contact komen met chemische stoffen
 • Berg je sieraden op in een lucht- en lichtdichte beschermende sieradendoos als je ze niet draagt.

*Let op! Bovenstaande tips volg je op eigen risico. Er zijn vele manieren om je zilveren sieraden schoon te maken. Wees voorzichtig met je zilveren sieraden en maak je sieraden niet te vaak schoon met deze producten, het kan gebeuren dat door het te vaak schoonmaken van je zilveren sieraden het laagje zilver steeds dunner wat wordt.

Wil je meer weten over zilver ? Lees dan dit artikel 

Zilveren lieveheersbeestje bloem kinderoorbellen

 8,99
Deze schattige ladybug kinder oorknopjes met madeliefjes zijn een prachtige manier om je vrolijkheid te uiten ! Met een gewicht

Zilver hart oorhangers

 15,67
Love is in the air (of ear ?). Deze hartjes oorbellen zijn goed te combineren met meerdere oorbellen of andere

Zilveren hartjes ear cuff

 9,97
Je hoeft geen gaatjes in je oren te hebben om leuke oorsieraden te dragen. De zilveren hartjes van deze earcuff

Sterrenbeeld Steenbok geboortesteen bedel

 20,47
Geboortesteen steenbok capricorn bedel Maak je bedelarmband compleet met deze sterrenbeeld horoscoop geboortesteen bedel met schitterende zirkonia steentjes afgewerkt. De

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *