Waarvoor staat een levensboom ? Het verhaal achter de Tree of Life !
De levensboom of ook wel tree of life
Je komt hem steeds weer tegen, in muziek, decoraties, kunst, films en sieraden:
de levensboom of “Tree of Life“.
Een prachtige boom, met grote takken takken en stevige wortels de grond.
Wat is dat nu voor een boom, en waar komt dit symbool vandaan?
Levensbomen over de wereld
De Levensboom wordt gezien als symbool voor het Leven zelf en komt in vele culturen terug. Een boom is het enige dat leeft op aarde met wortels stevig in de grond en zijn takken die naar het licht groeien. Het is dan ook niet vreemd dat juist een boom zo’n speciale rol speelt. Natuurlijk is het niet vreemd dat een boom zo’n speciale rol speelt. Hij krijgt zijn voeding door de aarde, is bestand tegen alle seizoenen, stormen en weersomstandigheden. Waarschijnlijk herkenbaar voor het leven van veel mensen ook.
In verschillende werelddelen en tijden zien we de levensboom terug komen. Lees je mee?
De schepping:
God gaf Adam en Eva de tuin van Eden. Daar waren vele fruitbomen te vinden met in het midden de levensboom en daarnaast de boom van kennis van goed en kwaad.
Ze mochten het fruit van alle bomen eten behalve van die twee. Er werd gezegd dat als je van deze bomen at je onsterfelijk zou worden.
De Koran:
Ook in de Koran hebben bomen veel betekenissen. Er wordt niet gesproken over de levensboom maar over de Dadelpalm, de gezegende boom. Ook deze vruchten zouden de onsterfelijkheid geven.
Mexico:
Hier wordt de levensboom Arbol de la vida genoemd en zit diepgeworteld in de cultuur. Bij de inca’s had de boom al een belangrijke betekenis, maar door de komst van de Europeanen werd er een christelijk sausje over gegoten. Nog steeds wordt het veel gegeven huwelijkscadeau omdat het symbool zou staan voor hoop en voorspoed.
Hindoeïsme en boeddhisme:
In Zuid-India is de traditie van de Drawiden om tijdens de bruiloft een mannelijke en vrouwelijke boom naast elkaar te planten. Dit is dan zichtbaar symbool van de groei van het huwelijk en de hoop dat het jonge koppel ook een vrucht zal dragen, net als de boom.
Binnen het Hindoeïsme symboliseren de wortels God, als bron van het leven, de stam en de takken zijn de hindoeïstische gemeenschappen die dicht bij het spirituele staan. De bladeren zijn de “gewone” mensen.
Krishna gaf graag les onder de takken van de Bashnan, zodat de leerlingen beschut waren tegen de zon en tegelijkertijd iets leerden over het leven.
De boom zonder water:
In Bahrein , in een uitgestrekte en kurkdroge woestijn , vindt je een 400 jaar oude boom. Het is niet duidelijk waar deze boom zijn voeding vandaan haalt. Vele geloven dat dit de oorspronkelijke levensboom is, alhoewel hij daar wel wat jong voor is.
Bij ons:
In Nederland zie je de levensboom nog regelmatig boven vensters van vooral oude boerderijen. Hij zou de boze geesten afweren. Tegenwoordig worden er ook speciale levensbomen gepland, dit ter herinnering aan een overleden kindje. Overal heeft de levensboom een belangrijke betekenis voor mensen. Zelfs als je niet gelovige , blijft de levensboom een prachtig symbool voor het leven zelf! Een representatie voor groei, ontwikkeling, vruchtbaarheid, onsterfelijkheid alsook genezing.
Net als de boom heeft ook de mens te maken met verschillende seizoenen.
Momenten van leven (lente) ,
stormen (herfst) ,
bezinning en zich opnieuw uitvinden (winter)
en in volle bloei (zomer)
Eigenlijk is de levensboom dan ook een heel mooi cadeau om aan iemand te geven die je graag ziet.
Ontdek de leuke tree of life sieraden hier !